Pilot IM Efficiency met Emons

  • IM Efficiency
  • Emons

Deel dit artikel

Vervoerders kunnen binnenkort zo’n 6.000 kilo CO2 en 2.500 euro aan brandstof per jaar besparen door daken van vrachtwagens te voorzien van zonnepanelen. IM Efficiency, producent van ‘SolarOnTop’, werkt samen met een aantal grote transporteurs aan een laatste praktijkproef. Voor de commerciële introductie van SolarOnTop zijn investeerders uit Nederland en België aangetrokken. IM Efficiency verwacht in de Benelux op korte termijn zo’n 4.000 trailers van zonnepanelen te voorzien.

Duurtesten wijzen uit dat SolarOnTop, met zonnepanelen van slechts een paar millimeter dik, een brandstofbesparing tot 5,5 procent kunnen opleveren. Bovendien worden de kosten voor onderhoud teruggebracht, omdat SolarOnTop slijtage vermindert. “Afhankelijk van het type rit en voertuig komt dat in ons klimaat neer op een besparing van 2.500 euro per jaar”, weet medeoprichter Martijn lldiz op basis van duurproeven. “Dat komt omdat de dynamo geen elektriciteit meer hoeft op te wekken voor de apparatuur van de vrachtwagen. Daarmee leveren we een flinke bijdrage aan de verduurzaming van de transportsector: zo’n zes ton CO2 per vrachtwagen. De investering is in minder dan drie jaar terugverdiend.”

De laatste testcase, een praktijkproef van vier maanden in samenwerking met onder andere Vos Logistics uit Oss en Emons Group uit Milsbeek, gaat volgende maand van start. Het doel van deze samenwerking is het verzamelen van data ten behoeve van de productie en de certificering van SolarOnTop. Ook de samenwerking met partners uit het automotive netwerk wordt versterkt. IM Efficiency verhuist daarvoor haar R&D-activiteiten naar de Automotive Campus in Helmond.

Slimme mobiliteit in Brabant

BOM Brabant Ventures investeert samen met een grote logistieke ondernemer en een Belgische investeerder in de certificering en het markt- en productieklaar maken van SolarOnTop. Marc de Haas, business developer bij BOM Brabant Ventures: “IM Efficiency past heel goed in ons streven om Brabant energieneutraal te maken. Minstens zo belangrijk is de toegevoegde waarde van het bedrijf voor het Brabantse ecosysteem. We lopen internationaal voorop in de ontwikkeling van duurzame, slimme mobiliteit. Onderlinge samenwerking zal die leidende positie in de wereld alleen maar verder versterken.”

Andere Pilots

Bekijk alle pilots
20-03-2022

Pilot Scoozy met Stichting Welzijn Ouderen

Leden van Stichting Welzijn Ouderen Spijkenisse testten het eerste prototype. Op basis van hun feedback zijn een paar aanpassingen gedaan en nu is Scoozy klaar om de weg op te gaan.

18-03-2022

Pilot Cargoroo met gemeente Den Haag

De elektrische buurtbakfietsen van Cargoroo zijn vanaf zondag 15 september beschikbaar voor bewoners in Den Haag.