Ahoy organiseert al bijna 50 jaar de meest uiteenlopende events in Rotterdam. Voor het ontvangen van miljoenen bezoekers per jaar is bereikbaarheid daarom een belangrijk thema. Niet zo gek dus, dat Ahoy meedeed aan Mobility Lab 2019 als Launching Customer. Samen met startup Tiler (voorheen Fesla) deed zij een pilot waarbij ze de oplaadtegel voor e-bikes uitprobeerden. Wij vroegen Ellery Landheer – van der Schraaf van Ahoy om ons hier iets meer over te vertellen.
Ellery, waarom deden jullie mee als Launching Customers van Mobility Lab?
“Wij hadden geen mobiliteitschallenge waar wij een oplossing voor zochten. Toch sprak Mobility Lab ons aan. Bij Ahoy staan we voor inspiratie en creativiteit. En ook duurzaamheid en out of the box denken vinden we belangrijk. Daarom wilden wij graag een startup de kans geven om bij ons een pilot te doen. Zo help je elkaar verder! Toen zijn wij in contact gekomen met Tiler.”
Hoe is het om samen te werken met een startup?
“Het was volgens mij de eerste keer dat Ahoy een pilot deed met een startup. Het was leuk en fascinerend. Je leert van elkaar. Het proces om tot de pilot te komen duurde wel even maar uiteindelijk zijn we tot een mooie pilot gekomen.
Wat hebben jullie precies getest?
“Tiler wilde haar innovatieve oplaadtegel voor e-bikes graag testen. Zo kunnen e-bikes opladen zonder dat de accu ergens ingestoken hoeft te worden. We hebben de oplaadtegel getest in onze personeelsfietsenstalling. Wij hebben een elektrische deelfiets voor onze medewerkers, zodat zij wanneer zij een afspraak hebben in het centrum van Rotterdam, niet de auto hoeven te nemen. Dat is handiger, duurzamer en soms ook sneller. De oplaadtegel van Tiler werd gebruikt om onze deelfiets op te laden. Zo hoef je nooit van tevoren te checken of deze wel opgeladen is. Ik heb het zelf ook een paar keer geprobeerd.”
Wat hebben jullie geleerd uit de pilot?
“Voor Ahoy is flexibiliteit super belangrijk. Wij bouwen onze locatie volledig om voor ieder evenement dat we organiseren. Een vaste tegel was voor ons daarom niet handig. Dat vroeg om wat flexibiliteit van Tiler. Zij hebben toen de oplaadtegel ‘mobiel’ gemaakt. Zo kon de tegel verplaatst worden. Ik zie zeker potentie in de oplaadtegel van Tiler. Vooral voor aanbieders van deelfietsen of deelscooters bijvoorbeeld.”
Hoe kijken jullie terug op je deelname aan Mobility Lab
“We kijken tevreden terug op de pilot met Tiler. Ook al waren we niet per se op zoek naar een oplossing voor een probleem. Door de pilot hebben we nieuwe inzichten gekregen en zijn vragen gerezen. Moeten we in toekomst bijvoorbeeld wel dure nieuwe laadpalen gaan plaatsen voor elektrische auto’s bij Ahoy? Of zouden we ook voor een innovatievere en meer flexibile oplossing kunnen kiezen? Kortom: wie weet zullen we in de toekomst nog eens samenwerken met een startup met een innovatieve oplossing.”