Pilot Byewaste met Irado

  • ByeWaste
  • Irado

Deel dit artikel

In de wijk Babberspolder in Vlaardingen is in september een proef gestart met het gratis aan huis ophalen van boeken, (kleine) elektrische apparaten, speelgoed en textiel. Deze zgn. BEST-spullen zijn nog prima te hergebruiken of te recyclen. Byewaste BV is de drijvende kracht achter dit initiatief dat in samenwerking met Irado, kringloopwinkel Het Goed, Mobility Lab en de gemeente Vlaardingen wordt uitgevoerd. Bewoners uit het proefgebied kunnen met behulp van een app een ophaalmoment inplannen waarna de BEST-spullen vervolgens door Het Goed worden opgehaald.

BEST-spullen, zoals boeken, (kleine) elektrische apparaten, speelgoed en textiel zijn materialen die nog vaak bij het restafval belanden. Met het gratis thuis ophalen van deze spullen wordt het voor de inwoners makkelijk om deze spullen te scheiden: het wordt aan huis opgehaald op een moment dat voor hen geschikt is. De opgehaalde spullen worden indien nodig gerepareerd en verkocht door Het Goed. Spullen die niet meer hergebruikt kunnen worden, gaan naar de milieustraat om aan te bieden  voor recycling.

Hoe werkt het?

De inwoners in het proefgebied ontvangen op hun huisadres een informatiepakket met daarin een sticker. Vervolgens wordt hen verzocht de Byewaste-app (voor iOs en Android) te downloaden. Met behulp van de Byewaste-app maak je een afspraak voor de afhaalservice aan huis. Stop de spullen die opgehaald moeten worden in een doos of tas en plak de sticker erop. Plaats de BEST-spullen op de ophaaldag voor de deur zodat kringloopwinkel Het Goed de spullen kan ophalen. . Hiervoor hoeft men niet thuis te blijven. Uitsluitend BEST-spullen kunnen met deze service worden opgehaald. Voor grofvuil kan men een grofvuilafspraak maken via Irado.

Over de samenwerking

Irado en Byewaste werken samen om het milieu te verbeteren. Byewaste is een milieuorganisatie geboren aan de TU Delft. Samen met Irado zijn ze op zoek naar de beste manier om materialen te verzamelen die niet meer worden gebruikt. Items die hergebruikt, of op de juiste manier gerecycled kunnen worden. Daarmee winnen we grondstoffen terug en verminderen we de hoeveelheid restafval. Dat is winst voor het milieu. Mobility Lab en de gemeente Vlaardingen ondersteunen dit initiatief. Het Goed haalt de spullen op.

Andere Pilots

Bekijk alle pilots
18-03-2022

Pilot Mobility Sensing met gemeente Den Bosch

Een jaar lang testte de gemeente 's-Hertogenbosch de slimme wegdeksensoren van Mobility Sensing.

18-03-2022

Pilot Cargoroo met gemeente Den Haag

De elektrische buurtbakfietsen van Cargoroo zijn vanaf zondag 15 september beschikbaar voor bewoners in Den Haag.