Straks ook elektrische deelbakfietsen in Eindhoven? Cargoroo heeft interesse en ook de gemeente wil het graag

  • Cargoroo

Deel dit artikel

Er rijden al deelsnorfietsen, deelbrommers, deelauto’s en elektrische deelfietsen maar als het aan de gemeente ligt, krijgen Eindhovenaren ook de beschikking over elektrische deelbakfietsen. Aanbieder Cargoroo, die al bakfietsen heeft staan in andere steden, laat weten interesse te hebben.

De deelbakfiets is volgens de gemeente een serieus alternatief voor de auto. Omdat het mogelijk is om kinderen of spullen te vervoeren. Nu vaak nog reden om de auto te pakken, aldus het college in een brief aan de gemeenteraad. Er is in de stad ruimte voor maximaal 200 bakfietsen en maximaal honderd per aanbieder. Volgens de gemeente lopen er gesprekken met meerdere partijen.

Behoefte in Eindhoven
Een van die aanbieders is dus Cargoroo. Een bedrijf dat al deelbakfietsen in steden zoals Utrecht, Amsterdam en Den Haag heeft staan. Volgens een woordvoerder wordt er op sociale media momenteel onderzoek gedaan naar de behoefte in Eindhoven. 

Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek onder inwoners dat het aanbod van deelvervoer goed gewaardeerd wordt. De gemeente wil door met het huidige aanbod en het in de toekomst verder uitbreiden. Zo wordt er ook nog steeds gekeken naar de mogelijkheid om elektrische deelsteps te introduceren. In veel Europese landen zijn die al beschikbaar maar volgens de Nederlandse wetgeving zijn die hier nog niet toegestaan in het verkeer.

Dropzones in centrum
Nu het aanbod van deelvervoer toeneemt, is er volgens de gemeente ook behoefte aan duidelijke regelgeving wat betreft het stallen van de brommers en fietsen, met name in het centrum. De gemeente werkt momenteel aan een plan om zogeheten dropzones aan te wijzen. Gebruikers kunnen hun deelvoertuig dan alleen nog op aangegeven locaties stallen.

Om de overlast te beperken, heeft de gemeente eerder al besloten geen nieuwe aanbieders van deelscooters en -fietsen toe te staan. In totaal rijden er nu 500 elektrische deelfietsen rond in de stad. Go Sharing en Felyx hebben beide 200 scootertjes in Eindhoven staan. Volgens de gemeente loopt er nog wel een rechtszaak met aanbieder Check die ook graag deelvervoer wil aanbieden in de stad. De uitspraak in deze zaak verwacht de gemeente dit voorjaar.

Bron: lees dit artikel op de website van ED

Ander nieuws

Bekijk ouder nieuws
18-12-2021

​Met mobiliteitsvraagstukken moet je niet wachten tot 2040

Veel overheden en bedrijven hebben mobiliteitsdoelstellingen die ze moeten halen voor 2030 of 2040. Maar daar moeten ze dus nu al mee bezig zijn. Dat gebeurt ook. Er zijn genoeg mobiliteitsvraagstukken waar al fantastische oplossingen voor zijn.

08-11-2020

Gemeente ’s-Hertogenbosch en Mobility Sensing verzamelen samen verkeersdata in de stad

Op verschillende plekken in ’s-Hertogenbosch testen wij een jaar lang met Streetsense de verkeersstroom en enkele externe factoren die ook effect hebben op het verkeer, zoals temperatuur en neerslag