Pilot Dreamwaves met High Tech Campus

  • Dreamwaves
  • High Tech Campus

Deel dit artikel

Zien met je oren. Het kan. Start-up Dreamwaves experimenteert op de High Tech Campus in Eindhoven met een app die je navigeert naar je bestemming op basis van slimme geluiden. 

Dreamwaves heeft een intuïtieve navigatie-app ontwikkeld om mensen door het verkeer te leiden, simpelweg door geluiden te volgen. De start-up timmert hard aan de weg en heeft gebruikers nodig om hun ervaringen terug te koppelen en die te verwerken in de verdere ontwikkeling van de app, die waveOut heet.

High Tech Campus Eindhoven gaat die mogelijkheid bieden. Het doel is om de campus toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden, maar ook voor gebruikers die geen visuele beperking hebben. Zij kunnen zich met behulp van de app ook gemakkelijk van het ene gebouw naar het andere gebouw bewegen.

Bedenker en CEO van de start-up,  Hugo Furtado, werkzaam aan de universiteit in Wenen, wil de app komen promoten op de campus, maar corona zit dat nu letterlijk in de weg. Via zoom legt hij uit, want wat is ‘intuïtief navigeren’?

,,Als je de wereld niet door je ogen kunt zien, luister je scherper naar je omgeving. Als zienden zijn we er ons niet van bewust, maar wij oriënteren ons ook veelal via geluid. Ga maar na. Heb je met iemand afgesproken op een plek, zie je diegene niet, dan roep je even. Kom je in een kamer met mensen dan bepaal je aan de hand van de geluiden grofweg hoeveel mensen er aanwezig zijn. Instinctief sla je dat allemaal op en verbeeld je het. Dat is verbeelding van geluid.”

Dat gegeven wilde Furtado bruikbaar maken. Na onderzoeken, vinden van partners en middelen uit fondsen en vele gesprekken met blinden en slechtzienden, werd het een app.

tromgeroffel in je oor is linksaf

De app werkt bijna hetzelfde als een normale navigatie; je moet je oortjes indoen en je telefoon voor je houden want de camera fungeert als je ogen. Geef een adres in – blinde mensen doen dat via spraakbesturing – en kies lopen of fietsen. Het geluid van tromgeroffel – je kunt kiezen uit drie geluiden – in je linker- dan wel in je rechteroor navigeert je naar je locatie. De te volgen route is desgewenst ook zichtbaar op een kaart, in tekst of via augmented reality met groene stippen. Belangrijk voor de veiligheid is wel dat je omgevingsgeluiden ook blijft horen.

Voor Apple-gebruikers is de app (nu nog) gratis te downloaden, de aangepaste versie voor Androidbesturing volgt in februari. 

Andere Pilots

Bekijk alle pilots
17-03-2022

Pilot Tiler met Ahoy Rotterdam

Samen met startup Tiler (voorheen Fesla) deed Ahoy Rotterdam een pilot waarbij ze de oplaadtegel voor e-bikes uitprobeerden.

06-03-2022

Pilot Mobimiles met Erasmus MC

De komende maanden gaat Mobility Lab deelnemer Mobimiles aan de slag om duurzaam reisgedrag onder medewerkers van het Erasmus MC te belonen.