Flytz Mobility start pilot!

  • Flytz Mobility

Deel dit artikel

Driehonderd studenten testen vanaf dinsdag een nieuw reisproduct. Ze hoeven niet langer meer in te checken met hun ov-chipkaart, maar maken gebruik van een app. Ze kunnen daarmee ook deelvervoersmiddelen huren.

De meeste studenten hebben recht op een zogeheten studentenreisproduct. Ze kunnen kiezen voor een week- of weekendabonnement, waarmee ze gratis kunnen reizen met de trein, bus, metro en tram. Normaal gesproken moeten ze dit product op hun persoonlijke ov-chipkaart laden om er gebruik van te kunnen maken.

Volgens de makers van de app zijn de reisvoorkeuren van studenten aan het veranderen. Zo zijn bijvoorbeeld deelfietsen en -scooters populair geworden. Met de zogeheten Moves-app kunnen ze zowel met de trein, tram, bus en metro reizen als deelauto’s, -scooters en -fietsen huren.

Studenten kunnen de vervoersmiddelen boeken, betalen en vervolgens gebruiken. De bedrijven die meewerken zijn Greenwheels (deelauto’s), Donkey Republic (deelfietsen), Check Scooters en Go Sharing (deelfietsen en -scooters).

Door de app is het gebruik van een ov-chipkaart niet langer nodig, melden de partijen achter de proef. Het idee is ontwikkeld door de start-up Flytz en Moves, in samenwerking met de gemeente Rotterdam en de samenwerkingsorganisatie Zuid-Holland Bereikbaar.

De proef focust zich in eerste instantie alleen op studenten, maar een woordvoerder van Flytz sluit niet uit dat de mogelijkheid later naar meer mensen wordt uitgebreid.

Er vinden op dit moment meerdere proeven in het openbaar vervoer plaats. Zo startten Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, en het landelijke innovatieprogramma OVpay onlangs een proef waarbij mensen die met meerdere vervoerders moeten reizen dat kunnen doen op basis van de gps van hun telefoon.

Bron: lees dit artikel op de website van Nu.nl.

Ander nieuws

Bekijk ouder nieuws
05-07-2022

Autodeelbedrijven MyWheels en Amber samen verder

MyWheels en Amber bundelen de krachten en gaan de komende jaren de zakelijke en particuliere markt van deelmobiliteit bepalen. Met als doel de impact van mobiliteit op klimaat en stad drastisch te beperken.

29-08-2023

Test met ongevaldetectie op N279

De zogenaamde toepassing 'SmartRoads' stelt ongevallen vast op basis van locatiegegevens uit navigatiesystemen en smartphones. De toepassing wordt nu 3 maanden getest op de N279.