Mobility Lab startups gaan samenwerking aan met eerste opdrachtgever

  • Mobility Lab

Deel dit artikel

De zesde editie van Mobility Lab is succesvol afgesloten. Dit jaar namen 19 ondernemingen deel aan hét startup-programma op het gebied van mobiliteit. Zij werden geselecteerd uit 41 aanmeldingen uit binnen- en buitenland. Na speeddates met launching customers verzekerden diverse startups zich van een samenwerking met een eerste opdrachtgever. Hierbij gaan ze aan de slag met het testen van hun innovaties, doen ze cruciale informatie op en zetten ze grote stappen in hun ontwikkeling. 

De startups Student Mobility, Appacar, Scenwise, Green Caravan, Buus, Real-Time Road Inspection, Wingdriver en Levante hebben zich al verzekerd van een pilot of praktijktest. Een aantal andere Mobility Lab deelnemers is nog hard aan het werk om de interesse in hun diensten te verzilveren.

Student Mobility
Student Mobility verzorgt mobiliteitsoplossingen voor internationale studenten in Nederland, waarbij een duurzame keuze voor het openbaar vervoer verleidelijk en gemakkelijk gemaakt wordt. Samen met Tilburg University werken zij aan een pilot, waarin de mobiliteitsoplossingen getest zullen worden onder studenten.

Appacar
Startup Appacar verzorgt de aflevering van elektrische deelauto’s op afroep bij bedrijven en particulieren voor de deur. Dat zorgt voor minder auto’s op straat, waardoor er minder parkeerruimte nodig is en er dus meer ruimte overblijft die hoogwaardig ingevuld kan worden. Appacar start een pilot in samenwerking met meerdere steden, waaronder Tilburg en Helmond.

Scenwise
Het unieke algoritme van startup Scenwise kan onderscheid maken tussen verkeersopstoppingen en ongevallen. Daardoor kan het incidentbeheerproces aanzienlijk versneld worden. Dit zorgt voor minder verkeersdoden, en door vroegtijdige activering van de omleidingsroutes kunnen files verminderd worden. Er zijn onder meer vergaande gesprekken gaande met de provincie Noord-Brabant om het algoritme van Scenwise te testen.

Green Caravan, Appacar
Startup Green Caravan ontwikkelt 100% fossielvrije oplaadhubs voor elektrische auto’s en vrachtwagens. Samen met Gemeente Barendrecht en MobilityHub gaan ze aan de slag met een pilot, waarbij er gewerkt wordt aan een overdekt laadplein, met elektrische deelauto’s en een overkapping van zonnepanelen. Ook startup Appacar sluit aan bij deze pilot, en zal de aflevering van de deelauto’s bij klanten in de nabije omgeving verzorgen.

Buus
Het platform van Buus helpt bedrijven met het organiseren en automatiseren van het groepsvervoer van hun werknemers. Op die manier kunnen routes efficiënt gepland worden, en wordt de bereikbaarheid van het bedrijf voor werknemers vergroot. Buus gaat aan de slag met een pilot in de haven van Rotterdam, waar ze samen gaan kijken naar de organisatie en verbetering van het shuttlevervoer van ECT.

Real-Time Road Inspection
Real-Time Road Inspection biedt actuele beelden van de staat van de Nederlandse wegen en openbare ruimte. Dit bevordert de efficiëntie van het onderhoud, en daarmee de wegkwaliteit, zonder inzet van extra weginspecteurs. Samen met Verkeersschool Koos van der Bilt is Real-Time Road Inspection gestart met een samenwerking, waarbij diverse lesauto’s van de verkeersschool voorzien zijn van een ingebouwde dashcam. Real-Time Road Inspection is ook in gesprek met een Zuid-Hollandse launching customer over het uitrusten van inzamelwagens met 360-graden camera’s.

Wingdriver
De slimme technologie van de Amerikaanse startup Wingdriver kan gezichtsuitdrukkingen van autobestuurders in real-time monitoren. Wanneer de bestuurder bijvoorbeeld in slaap dreigt te vallen, zal de technologie hem of haar daarop attenderen. Samen met een bekende verzekeraar test Wingdriver de technologie met de hulp van een kleine groep autobestuurders.

Levante
Italiaanse startup Levante maakt duurzame energie overal toegankelijk door middel van een slim en opvouwbaar zonnepaneel. De op origami geïnspireerde zonnepanelen zijn compact en daardoor heel mobiel en handig mee te nemen. Samen met adviesbureau Enerless gaat Levante de komende tijd samen werken aan een pilot in het kader van duurzame en groene energie.

Ander nieuws

Bekijk ouder nieuws
30-08-2022

Datastad Den Bosch test IoT-sensortechnologie voor beter zicht op verkeersintensiteit en rijsnelheden

Data en slimme technologie inzetten om het verkeer in ’s-Hertogenbosch schoner, veiliger en comfortabeler te maken voor iedereen, dat was het uitgangspunt van een proef waarmee de gemeente in 2020 startte samen met Mobility Sensing, leverancier van IoT-sensortechnologie.

18-11-2021

Mobility Lab Publieksfavoriet 2021 #2: Smesh-E-Axle!

Ook dit jaar stemden de reizigerspanels van SmartwayZ.NL en De Verkeersonderneming op de meest innovatieve Mobility Lab startup van 2021. De tweede pubIieksfavoriet van dit jaar is Smesh-E-Axle. Zij maken het technisch én economisch haalbaar om zware vrachtwagens op een duurzame manier te elektrificeren met hun 100% lineaire (en compacte) aandrijflijn.