GeoJunxion en NextBillion.ai lanceren ’s werelds eerste milieuzone gerichte plannings- en routeringsoplossing

 • GeoJunxion

Deel dit artikel

Capelle aan den IJssel, Nederland, 21 juni 2022 – Locatie- en kaarttechnologie heeft steeds en zal ook in de nabije toekomst een belangrijke rol blijven spelen bij het oplossen van de grootste klimaatuitdagingen waar we vandaag de dag mee worden geconfronteerd. Het aanpakken van klimaatverandering in relatie tot vervoer, of het nu mensen, goederen of grondstoffen zijn, vereist innovatieve locatiegerichte oplossingen.

De samenwerking tussen NextBillion.ai, een toonaangevend platform voor ruimtelijke gegevens + AI Platform en GeoJunxion (GOJXN.AS), de toonaangevende dataprovider voor milieuzones en gebieden met verkeersrestricties, is daar het bewijs van. Deze samenwerking helpt om de effectiviteit van milieuzones te verbeteren, en draagt bij aan een hogere leefbaarheid en een betere luchtkwaliteit.

Eerste routeringsplatform ontworpen voor milieuzones
Momenteel betalen bezorgbedrijven honderdduizenden euro’s per jaar aan boetes en vergoedingen voor het leveren van goederen in, of het rijden met, niet conforme voertuigen door de milieuzones.

Met deze samenwerking zullen de twee locatietechnologiebedrijven het eerste logistieke optimalisatie- en routeringsplatform leveren dat is afgestemd op de Europese lage emissie- en milieuzones.

Logistieke softwareontwikkelaars krijgen toegang tot de eerste in zijn soort planning, routerings- en optimalisatie- oplossing die rekening houdt met de regels en voorschriften die gelden voor milieuzones in heel Europa.

Met de NextBillion.ai + GeoJunxion-oplossing worden leveringen binnen een milieuzone alleen toegewezen aan voertuigen met de juiste Euro-norm voor emissies. Voertuigen die niet voldoen worden om deze zones heen gerouteerd om boetes te voorkomen.

De pijnpunten van de logistieke en bezorgindustrie verlichten
Voor deze milieuzone gerichte planning, routering- en optimalisatie oplossing, biedt NextBillion.ai zowel de optimizer, om bestellingen toe te wijzen aan voertuigen die voldoen aan de Euro-norm, als de Road Editor-tool, om te voorkomen dat voertuigen die niet aan de norm voldoen een milieuzone binnenrijden.

Met deze kaartoplossing blijft NextBillion.ai zijn mogelijkheden uitbreiden en tegemoetkomen aan de unieke behoeften van de logistiek- en bezorgindustrie.

Het mapping-, routing- en optimalisatieplatform kan efficiënt:

 • Aangepaste geocodes genereren om de exacte bezorglocatie te bepalen
 • Tijdelijke of permanente weg-/gebiedsbeperkingen opnemen waar leveringen niet kunnen plaatsvinden
 • Gebruik maken van historische snelheidsprofielen in matrices voor grote afstanden
 • Zorgen voor real-time verkeersbewuste ETA’s die chauffeurs, en klanten op de hoogte houden van de precieze levertijden
 • Zorgen voor betrouwbare en schaalbare vrachtwagenroutering

De navigatie-SDK en app van NextBillion.ai gebruiken deze aangepaste functies om chauffeurs navigatie te bieden.

“Als jong bedrijf in de geospatial business zijn we enthousiast over de samenwerking met GeoJunxion, dat al bijna vier decennia actief is in de kaartindustrie. We kijken ernaar uit om duurzamere en groenere kaartoplossingen te ontwikkelen, mogelijk gemaakt door hun locatiebewuste datalagen en custom-made locatie intelligentie”, zegt Ajay Bulusu, medeoprichter van NextBillion.ai

Duurzame toepassingen bouwen voor een betere wereld
De milieuzone gerichte plannings- en routeringsoplossing is de nieuwste toevoeging aan GeoJunxion’s uitgebreide portfolio van milieubewuste oplossingen.

De API van GeoJunxion is de drijvende kracht achter deze oplossing.  De API bevat up-to-date polygonen van milieuzones, naast een rijke set aan attributen.

Voor dit project gebruikt GeoJunxion de reeds beschikbare database met lage-emissie en milieuzones, inclusief een reeks van zeer uitgebreide attributen. De dataset bevat informatie over zones in steden met:

 • Low Emission Zones (LEZ)
 • Ultra-Low Emission Zones (ULEZ)
 • Clean Air Zones (CAZ)
 • Limited Traffic Zones (ZTL)
 • Zero Emission Zones (ZEZ)
 • Congestiezones
 • Milieuzones

De regels, kosten, boetes en beperkingen in zones en steden variëren enorm van land tot land. De database van GeoJunxion omvat momenteel 2500+ zones over de hele wereld, waarbij in Europa regelmatig nieuwe zones worden geopend.

Ivo Vleeschouwers, CEO/CFO van GeoJunxion: “Reizen wordt tegenwoordig, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak, voortdurend beïnvloed door een steeds groter aantal milieuzones. Deze proof-of-concept met NextBillion.ai toont de waarde aan van het implementeren dit type zones in navigatie- en optimalisatietechnologie voor de logistieke en bezorgindustrie. Door het NextBillion.ai-platform te combineren met milieuzones en gebieden met verkeersrestricties, creëren we het eerste logistieke optimalisatie- en routeringsplatform afgestemd de Europese lage-emissiezones.”

Optimalisatie van kosten en emissies
Door deze samenwerking kunnen de klanten van NextBillion.ai en GeoJunxion efficiënt routes plannen in gebieden met milieuzones. Dit is een mogelijkheid die bestaande aanbieders momenteel niet ondersteunen/aanbieden.

De oplossing helpt bedrijven om de efficiëntie te verhogen, de kosten te verlagen en de nauwkeurigheid van de verwachte levertijden te verbeteren.

Bron: Analist

Ander nieuws

Bekijk ouder nieuws
01-06-2023

Al je reizen via één app: zo speelt FIGO in op jonge professionals (en studenten)

Om zakelijk reizen met een mobiliteitsapp tot een succes te maken, heb je twee dingen nodig: een soepele gebruikerservaring, én jonge gebruikers. Dat is tenminste de filosofie achter FIGO, zo legt Renske Wytzes uit in de nieuwste editie van De Ondernemer Onderweg.

05-07-2022

19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022

Uit 41 aanmeldingen zijn 19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022. Zij gaan de komende maanden aan de slag om samen met bedrijven of overheden hun oplossing voor uiteenlopende mobiliteitsproblemen te gaan testen.