25 startups gaan door voor Mobility Lab 2021

Deel dit artikel

Uit 65 aanmeldingen zijn 25 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2021. Zij zijn aan de slag gegaan om samen met bedrijven, overheden of burgerinitatieven te komen tot oplossingen voor mobiliteitsproblemen.

Mobility Lab, het startup-programma op het gebied van mobiliteit, koppelt de geselecteerde startups aan een passende partner om hun innovaties te testen in de praktijk. Maar liefst 65 startups meldden zich aan voor de vijfde editie van het initiatief. Uiteindelijk zijn 25 nationale en internationale startups geselecteerd voor het negen maanden durende programma dat inmiddels is begonnen. 19 startups komen uit Nederland en de overige deelnemers zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Duitsland, België en Oostenrijk. Nooit eerder meldden zoveel buitenlandse startups zich aan om hun innovatieve oplossing te testen in de regio Rotterdam, Noord-Brabant of Limburg. Projectleider Janneke Brouwer: “Een mooie ontwikkeling die aantoont dat mobilteitsproblemen universeel zijn en zich niet beperken tot één land.”

Duurzaamheid tijdens Mobility Lab
Ook in de mobiliteitswereld is duurzaamheid uiteraard een thema dat steeds belangrijker wordt. Brouwer: “Dit zagen we duidelijk terug in de inzendingen. Bij een groot deel van de geselecteerde startups staat duurzaamheid voorop. Van zero-emissie vervoer, een app die je routeadvies geeft voor groen vervoer, duurzame banden voor elektrische voertuigen tot een beloningsprogramma voor duurzame kilometers. Eén van de start-ups is Smesh-E-Axle, die een nieuwe duurzame aandrijflijn introduceert.

De komende maanden koppelt Mobility Lab de geselecteerde startups door middel van speeddates aan zogenaamde launching customers. Dit zijn partijen met een specifiek mobiliteitsprobleem waar innovatie mogelijk een oplossing kan zijn. Zo zijn auto’s niet welkom in de Helmondse Brainport Smart District, maar tegelijkertijd moeten de straten in de wijk wel toegankelijk zijn voor hulpdiensten, mensen met een gehandicaptenparkeerkaart en verhuiswagens. Mobility Lab gaat de startups introduceren bij meer dan honderd verschillende bedrijven en overheden. Zo doen onder andere Brainport Eindhoven, de ANWB, NS en Heijmans mee. Het programma zet dit jaar ook nadrukkelijk in op het oplossen van lokale uitdagingen op het gebied van mobiliteit.

Alumni
Deze editie betrekt Mobility Lab ook oud-deelnemers bij het programma. Mobility Lab-alumni die graag willen doortesten of tegen nieuwe uitdagingen aanlopen, zijn uitgenodigd om ook dit jaar weer gebruik te maken van het netwerk van Mobility Lab. Brouwer: “Waarom zou je het kind met het badwater weggooien? Samen maken we impact en zorgen we voor een beter bereikbaar, duurzaam mobiliteitssysteem.”

Ander nieuws

Bekijk ouder nieuws
02-03-2022

IM Efficiency haalt seed-funding op voor groei SolarOnTop technologie vrachtwagens

Nu duurzaam transport een prioriteit wordt voor de sector, weet zonne-energie aan boord zijn weg te vinden naar vrachtwagenparken in heel Europa. IM Efficiency heeft onlangs de SolarOnTop technologie gelanceerd om het brandstofverbruik van vrachtwagens met meer dan 5% te verminderen.

16-05-2022

Kickstarter Figo scheurt naar nieuwe investeringsronde.

Driehonderd studenten testen vanaf dinsdag een nieuw reisproduct. Ze hoeven niet langer meer in te checken met hun ov-chipkaart, maar maken gebruik van een app. Ze kunnen daarmee ook deelvervoersmiddelen huren.