Burgerinitiatieven gezocht

Voor Mobility Lab 2021 zijn wij op zoek naar burgerinitiatieven in de regio’s Groot-Rotterdam, Brabant en Limburg die een lokaal mobiliteitsprobleem ervaren. Mobility Lab koppelt mobiliteitsuitdagingen aan innovatieve startups met een oplossing. Daarnaast biedt Mobility Lab de mogelijkheid om deze (duurzame) mobiliteitsoplossing te testen in de eigen omgeving. Wij nodigen actieve burgergroepen die verkeersproblemen in de buurt ervaren of de mobiliteitservaring lokaal willen verbeteren uit om zich aan te melden voor Mobility Lab 2021. 

Hoe werkt het?

Deelname als burgergroep aan Mobility Lab is geheel kosteloos. Vanuit de lokale uitdaging die buurtbewoners ervaren, worden speeddates georganiseerd met startups die een mogelijke oplossing hebben voor de betreffende mobiliteitsuitdaging. Wanneer er een match is, gaan de buurtorganisatie en startup samen de pilot testen in de praktijk.

Voorbeelden van mobiliteitsuitdagingen:

  • Hoe vergroten we de fietsveiligheid in de buurt? Denk hierbij aan nieuwe interventies en/of maatregelen op het gebied van fietsen, het wegdek, gedrag of fietsbeheersing.
  • Wooncomplexen voor ouderen die niet zijn ingericht om grote aantallen scootmobiels te stallen, terwijl veel gebruikers wel een individuele voorziening wensen.
  • Hoe maken we openbare, bewaakte fietsenstallingen op een slimme en betaalbare manier? Met name bij bushaltes om de overstap van fiets naar openbaar vervoer te stimuleren.
  • Hoe zorgen we ervoor dat auto’s niet onnodig lang aan een laadpunt staan?

Deze alumni startups hebben al verschillende mobiliteitsproblemen opgelost:

  • Birò, deelauto’s nu beschikbaar in Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam.
  • Felyx, 324 e-scooters in Rotterdam
  • Scoozy, ‘s werelds best uitziende en makkelijkst te gebruiken mobility scooter voor mensen die (tijdelijk) minder mobiel zijn.
  • Fesla, laadtegel voor het opladen van elektrische fietsen
  • Parkeagle, hulp bij parkeren, zodat automobilisten niet meer hoeven rond te rijden op zoek naar een parkeerplek. Dit bespaart tijd en brandstof.

Aanmelden

Buurtgroepen kunnen zich voor 31 mei aanmelden door onderstaand formulier te downloaden en in te sturen naar info@mobilitylab.nl. De matchmaking vindt plaats in de zomer en de pilots worden uitgevoerd in het najaar.Mobility-Lab-indienen-burgerinitiatief.docx